2017. a arenguhüppe vooru kokkuvõte: kes hüppas kaugemale ja kõrgemale?

SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital -
15. juuni 2018


Teisipäeval, 12. juunil toimus Tartus, SPARK Demokeskuses KÜSKi 2017. aasta vabaühenduste arenguhüppe taotlusvooru kokkuvõttev seminar. Üritusel tutvuti vooru heade näidete ja kogemustega ning jagati omavahel soovitusi projektide planeerimiseks ja elluviimiseks. Jagame neid häid soovitusi nüüd kõigiga.
 
KÜSKil on kujunenud heaks traditsiooniks, et iga taotlusvooru lõpus koguneme toetuse saajatega ning mõtleme üheskoos, mis läks hästi ja mida järgmisel korral veel paremini teha. Lõpuseminaril tutvustasid oma head näidet MTÜ Lapsed ÕueSA Kiusamisvaba KoolMTÜ Johannes Mihkelsoni Keskus ning Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ. Viimane, muide, pakkus osalejatele kohapeal ka toitlustust.
 
Häid näiteid oli mõistagi teisigi, sest 2017. a arenguhüppe taotlusvooru esitati kokku 81 taotlust, millest 32 sai toetuse. Peamiselt keskendusid toetuse saajad meeskonna ja vabatahtlike võimestamisele, huvikaitsele ja strateegilisele planeerimisele. Lisaks tegeleti kogukonnateenuste ja sotsiaalse ettevõtluse arendamise ning kommunikatsiooni- ning finantsvõimekuse parandamisega. Taotlusvooru lõplikest tulemustest saame ülevaate kevadel 2020, kui toetuse saajad on meile esitanud ka järelaruande.

Lõpuseminari vahest olulisim osa oli taotlejate tagasisidering, kus anti soovitusi nii KÜSKile kui ühingutele, kes edaspidi KÜSKist toetust taotlevad. Sealt koorus välja neli peamist mõtet:

  1. enne taotlemist tuleb uurida, mida sihtrühm vajab ning koostada põhjalik riskianalüüs
  2. juba enne projektiga alustamist tuleb mõelda, kuidas teemaga pärast toetuse lõppu edasi tegeleda plaanitakse
  3. projekt tuleb planeerida võimalikult konkreetseks, kuid mitte liiga detailseks ja killustatuks
  4. aruande täitmist on mõistlik alustada juba projektiperioodi jooksul – nii ei kuhju kõik tegemised projekti lõppu.

Lõpuseminaril jagas näpunäiteid osalejatele ka näitleja Inga Lunge, kes õpetas, kuidas kehakeel maksimaalselt enda kasuks tööle panna.

KÜSKi järgmine arenguhüppe taotlusvoor kuulutatakse välja sügisel 2018.