2024. aastal NULA inkubaatoris alustavad 11 ideed on selgunud

Priit Põiklik
27. mai 2024


Sellel hooajal NULA inkubaatoris osalevad tiimid on selgunud! Need on 2024. aastal alustava NULA 9. lennu ideed, mis toovad kokku inspireerivad algatused ja uuenduslikud lahendused sotsiaalsete kitsaskohtade lahendamiseks ühiskonnas.

Jälgi nende teekonda ja ole kursis, kuidas nad maailma paremaks muudavad!

Lähisuhtevägivalla ennetuse kompetentsikeskus tööandjatele

President Kaljulaidi Fond otsib uusi viise, kuidas aidata kaasa vägivallavabama ühiskonna loomisele Eestis. Lähisuhtevägivalda (LSV) on Eestis niivõrd palju, et see mõjutab otseselt või kaudselt igaüht, sealhulgas tööandjaid.

Uuringud näitavad, et lähisuhtevägivallal on otsene mõju organisatsioonidele ja töökollektiividele, kuigi LSV ise leiab aset pigem tööseinte vahelt väljaspool. Lisaks võib töökoht olla ohvrile ainus turvaline ja toetav paik.

Tööandjate potentsiaal LSV tõkestamiseks on seni Eestis kasutamata. Meie eeltöö näitab, et Eesti tööandjatel on olemas valmisolek panustada, kuid puuduvad vajalikud teadmised ja oskused. Selleks soovimegi rajada kompetentsikeskuse, mis aitab luua lähisuhtevägivalla teadlikke töökeskkondi. Keskuses jagame parimaid praktikaid, kuidas LSV-teadliku tööandjana mõjusalt tegutseda, ning koolitame ja juhendame tööandjaid sel teekonnal. Samuti loome tööriistakasti LSV ennetuseks ja juhtumitega toimetulekuks töökeskkonnas ning ehitame üles LSV-teadlike tööandjate võrgustiku.

MTÜ Sa Suudad

Soovime arendada kahte ideed. Luua noorte ekspertide kogu, kes jagaksid avalikult noorte kogemusi ja vajadusi, et nii spetsialistidel kui ühiskonnas laiemalt tekiks mõistmine noorte vajadustest ja nende riskikäitumise põhjusest. Teiseks soovime luua kogemustega usaldusisiku programmi, kus varasema riskikäitumise kogemusega noored toetavad ja jõustavad tänaseid noori. Kogemustega usaldusisikud suudavad noortega samastuda ja neil puudub võimupositsioon. Nii on suurem tõenäosus, et noortel tekib usaldus ja vastuvõtlikkus abile.

Vajalik

Vajalik on ringmajanduslik jagamisplatvorm, mis võimaldab noortekeskustel ja noorteorganisatsioonidel rentida hobitarbeid ja igapäevaseid esemeid. Meie eesmärk on aidata säästa ruumi, raha ja keskkonda, pakkudes samal ajal mitmekesiseid võimalusi ka väiksematesse kohtadesse.

Leinas koos

Eesmärk on luua ühtsetel alustel, kaasaegsetel arusaamadel ja kindla struktuuriga kujundatud teenus, mida pakutakse samadel tingimustel erinevate kohaliku omavalitsuse piirkondades või mitme piirkonna peale ühiselt ja mille oluline komponent on kogemusele tuginev ja leinateadlik grupi juhtimine.

Emad tagasi tööle!

Meeskonna loodav programm on suunatud ettevõtetele ja asutustele, mis aitab vanemapuhkuselt naasvaid emasid edukalt tööellu integreerida, võttes arvesse nende muutunud elukorraldust.

Taarabox

TaaraBox on avalikus ruumis olevate prügikastide külge kinnitatav lisadetail ehk taarariiul, mille abil saab pudeleid ja purke asetada kindlalt prügikasti külge. See on alternatiiv sellele, kui tühi pudel visatakse prügikasti või asetatakse selle kõrvale. Esiteks edendab meie lahendus jäätmete sorteerimist – taara jõuab tagasi taaraautomaati, hoides keskkonna puhtana ja ressursikulu väiksena. Teiseks toetame neid, kelle sissetulek sõltub taara korjamisest, sest ära visatud taara on ära visatud raha. TaaraBox on lihtne ja praktiline lahendus nii keskkonnakaitse kui ka ühiskondliku heaolu edendamiseks, võimaldades kogukonna elanikel panustada jätkusuutlikusse ja abivajajate toetamisse.

Ööhaldjad

Meie teenus keskendub uimastikahjude vähendamisele, jagades teaduspõhist infot, pakkudes tuge ja tarvikuid ööelus osalejatele ja luues usalduslikku keskkonda uimastitega seotud teemadel avatult rääkimiseks ja abi küsimiseks.

Emba

Idee seisneb taaskasutatud tekstiilijäätmetest kootud raskustekkide tootmises.

Vanemlus

Rakendus lahku läinud lapsevanematele, aitamaks kaasa neutraalsele ning üksteist austavale suhtlusele. Rakendus toetab omavahel tehtud kokkulepete hoidmist ning pakub ühtset ülevaadet lapsega seonduva kohta mõlemale vanemale. Loome rakenduse, mis arvestab kehtivate seadustega ning on tööriistaks nii lapsevanemale kui ka peredega töötavatele spetsialistidele. Meie eesmärk on ära hoida sisutuid vaidlusi, pakkuda turvatunnet vanematele, lihtsustada spetsialistide ja kohtunike tööd ning vähendada lastega seotud kohtulahingute arvu. Rakendus aitab kaitsta lähisuhtevägivalla all kannatavaid vanemaid ning spetsialiste nende toetamises.

Avatud kontor lastehoiuga

Lapsevanemate koostöötamise kontor koos online coachinguga fokuseeritud tööaja opteerimiseks puuduliku tähelepanuga inimestele ja Montessori lastehoid.

Refarm

Refarm on üle Eesti tootjaid ja tarbijaid kokku viiv platvorm, mis toimib kui e-pood, kus iga talunik/tootja oma laoseisu uuendab. Refarm kogub tooted kokku ning viib tellijani. Lisaks sellele on Refarmist osa olemise juures tore see, et liikmena oled osa ka meie kogukonnast, kus räägime põnevatel toidu tootmise ja kasvatamisega seotud teemadel, jagame hooajalisi retsepte ning teeme muud põnevat!

Vahendatud NULA inkubaatori elluviimisel KÜSKi koostööpartneri Heateo SA teadet.