Rahvusvahelisel õppevisiidil Tallinna tõdeti, et huvi ja soov sotsiaalse innovatsiooniga tegeleda on nii vabakonnal, ettevõtlus- kui ka avalikul sektoril

Priit Põiklik
9. okt. 2024


Kolmapäeval, 9. oktoobril toimus rahvusvaheline õppevisiit Tallinna, mis keskendus sotsiaalsele innovatsioonile ja sotsiaalsele ettevõtlusele. 20 inimest Eestist, Saksamaalt, Hollandist ja Luksemburgist külastasid Põhjala tehast Koplis, kus toimus põnev paneeldiskussioon teemal “Sotsiaalne innovatsioon Eestis”.

Esinejateks olid oma ala eksperdid – Minna Harjo siseministeeriumist, Mart Veliste Baltic Innovation Agency / BIA-st ja Triin Kübar Tallinna Ülikoolist. Arutelu juhtis Evelyn Valtin KÜSKist.

Koosloome keskne roll

Arutelul jäi kõlama, et sotsiaalse innovatsiooniga tegelevaid osapooli – nii vabakonnas, ettevõtluses kui avalikus sektoris – on mitmeid ning huvi selle vastu on suur, kuid killustatust tekitavad erinevad arusaamad sotsiaalsest innovatsioonist. Seetõttu on oluline jätkata teadlikkuse tõstmise ja võrgustiku loomisega.

Sotsiaalse innovatsiooni mõtestamisel rõhutati koosloome keskset rolli  – komplekssed ühiskondlikud probleemid vajavad erinevate osapoolte koostööd leidmaks lahendusi, mis töötavad ja on mõjusad.

Potentsiaal Eestis sotsiaalse innovatsiooni kui mõtteviisi järgimiseks ja tegutsemiskeskkonna kasutamiseks on suur. Triin Kübar jagas olemasoleva ressursi kasutamise näitena kogemust hiljutisest Tallinna Ülikooli poolt korraldatud konverentsist, mille raames sai ühte ruumi kokku toodud teadmine, et nii Tallinna Ülikool, Tartu Ülikool ja Tartu Ülikooli Pärnu Kolledž, TelTech ja EBS – iga institutsioon lähtuvalt oma spetsiifikast – sotsiaalse innovatsiooni ja -ettevõtlusega tegeleb.

Mõjupõhine lähenemine

Head näited innovatsioonikeskkonnas tegutsejatest on Heateo Sihtasutuse mõjupõhised fondid ja NULA ühiskondlikele algatustele suunatud inkubaator, Balti Innovatsiooniagentuuri tegevus ja kompetents sotsiaalselt innovaatiliste toodete ja teenuste arendamises, siseministeeriumi tegevus kogukondliku valitsemisviisi suunal ning avalikus sektoris tegutseva Innotiimi antropoloogilised ja käitusmisteadustel baseeruvad lähenemised.

Potentsiaali täielikumaks kasutamiseks peeti lisaks teadlikkuse tõstmisele vajalikuks arendada avalikus sektoris mõjupõhist lähenemist, strateegilist vaadet sotsiaalsele innovatsioonile ja nii sotsiaalsele innovatsioonile kui ka -ettevõtlusele sobivate finantsinstrumentide loomist.

Peale inspireerivat arutelu tutvuti Põhjala tehase loomingulise kogukonna ja seal tegutsevate ettevõtetega ning külastati Vivita / Lahenduste Laboratooriumi loovuskiirendit Telliskivi loomelinnakus, kus arendatakse laste ja noorte loovust.

Päeva teine pool viis osalejaid Heateo Sihtasutusse, kus tutvuti NULA inkubaatori tegevusega ja kuulati sotsiaalsete ettevõtete edulugusid, näiteks Asendusõpetajad programm ja Kõnnime Koos algatus.

Neljapäeval, 10. oktoobril ootab osalejaid Baltikumi suurim kestlikkusele pühendatud festival Impact Day, kus kohtuvad sotsiaalse ettevõtluse ja innovatsiooni valdkonna tegijad.

Sotsiaalse innovatsiooni ja käimasoleva projekti kohta saad lugeda KÜSKi kodulehelt https://kysk.ee/sikk/

Tekst: Priit Põiklik ja Sandra Paulus

Fotod: Priit Põiklik, Evelyn Valtin ja Marju Mäger

Lisainfo:

Evelyn Valtin

projektijuht

  • Šveitsi-Eesti koostööprogrammi meetme „Sotsiaalse kaasatuse toetamine“ sotsiaalse innovatsiooni komponendi juhtimine

Sandra Paulus

koordinaator

  • Šveitsi-Eesti koostööprogrammi meetme „Sotsiaalse kaasatuse toetamine“ sotsiaalse innovatsiooni komponendi tegevuste koordineerimine