Piiri Köök
Võrumaal tegutseb omapärane kogukonda edendav ühing MTÜ Piiri Köök. Nende lugu algab 2010. aasta suvel, kui õed Kadri ja Triinu hakkasid poolkogemata viima läbi pärimuskultuuri õpitubasid. Seda tehes avastasid nad endas suure huvi talupojatoidu vastu. Leiti, et kodukohale omast, Võrumaist toitu võiks rohkem kohalikes söögikohtades ja taludeski laual olla. Millised need toidud siis õigupoolest on – seda täpselt aga ei teatud. Vastuse leidmiseks tehti 3 aastat põhjalikku tööd, mis vormistati 2014 novembris 250-leheküljelise kokaraamatuna „Võrokõisi köögi-ja söögiraamat”. Isiklikust huvist sündinud raamatust on nüüdseks kujunenud terve ühingu tegevuse üks nurgakividest, millele toetub Piiri Köögi poolt pakutav toit ja erinevad koolitused kohalike söögikohtade omanikele ja kokkadele, taluperenaistele ja ka töötutele ning kooliõpilastele. Aasta-aastalt on järjest enam hakatud vaatama ka laiemaid seoseid ühiskonna ja toidu vahel: toit ja selle kasvatamine, toit ja tarbimisharjumused, toit ja julgeolek jne. Piiri Köök on vaikselt võru toidukultuuri arendamisega suutnud haarata suurt osa kogukonnast ning edukuse pandiks on olnud ka hea koostöö kohaliku gümnaasiumi, Võru maavalitsuse ja kultuurimajaga.