Kogukonna eestvedaja Priit Lavits: Elvas tegutsev lastekohvik “Lohvik” on kantud kogukonna ärilabori ideest

Priit Põiklik
29. sept. 2023


Priit Lavits, kogukonna eestvedaja Elvast

Elvas Arbi järve ääres tegutseb suvel kohvik, mis on tõeline laste maailm. Kohvikut nimelt peavad lapsed ise. Kohviku nimi on „Lohvik“. Kogu projekti on ellu kutsunud kogukonna eestvedaja Priit Lavits.

KÜSK on ettevõtmisega seotud selle kaudu, et Priit Lavits taotles meilt 2023. aastal kogukonna eestvedaja stipendiumi ja sai selle.

Priit sai stipendiumi, et täiendada oma oskusi ja teadmisi, levitada sõna n-ö kogukonna ärilabori ideest ja lastele ning noortele suunatud mentorprogrammist, milleks “Lohvik“ just ongi.

Asi sai alguse sellest, et Elva oli omajagu lapsi, kes soovisid suvel taskuraha teenida. Kui muidu otsivad lapsed endale suvel tööd, siis Elvas tekitati omale töökoht ise.

Priit Lavits räägib, et tegemist on noorte ärilaboriga, mis tegutseb juba kolm aastat ja tema on olnud pigem kõrvalseisja ja jälgija, et kõik toimiks. „Et lapsed saaksid ise vastutuse võtta, tuleb sekkuda tõesti ainutl siis, kui on väga vaja. Lapsi tuleb usaldada,“ ütleb Priit.

Kui küsida, kas niisuguse eestvedaja koht oli siinkandis tühi, et just Priit ohjad haaras ja kogukonnale veduriks hakkas, vasab ta, et jah, Elvas ei ole sellist noorte projekti sellisel kujul varasemalt tehtud. Kohalikus koolis on ikka projektipäevi olnud, aga suvel on kool ju puhkusel.

“„Lohviku“ projekti tegemiseks on meil MTÜ Teeklubi, et saaks ilusti ametlikult asju ajada, kõik maksumajandus korras hoida ja et raha saaks ametlikult liigutada. Algselt oligi meil plaanis, et arendada Elvas teejoomise kultuuri, aga selleni tegelikult koroona tõttu väga ei jõudnudki, ühe ürituse siiski tegime. Ja siis tuli ideed, et siin järve ääres on vabad lahedad ruumid ja siin oleks võimalik lastele äriõpet ja oma kohvik teha,” jutustab Priit Lavits

“Nii ta läks, et lihtsalt puhas juhus mängis kätte võimaluse, et me saime kohalikult omavalitsuselt need majakesed rentida ja leidsime, et lastekohvik on väärt idee, et vähemalt katsetada,“ kõneleb Priit.

Priit sattus kogu projekti eestvedajaks nii, et tal endal on teismelised lapsed, kes tahtsid minna suveks kohvikusse või restorani tööle, aga siis tuligi koroona peale ja kui söögikohtadest vallandati täiskasvanud inimesed, siis lapsi ei tahtnud keegi ju tööle võtta. „Kuna me abikaasaga oleme varasemalt kohvikut ise pidanud, mingi kogemus on olemas, siis pakkusime lastele, et kuulge, me ei leia teile restorani, kus tööd teha, aga pakume teile oma kohvikut,“ muigab Priit tagantjärele.

„Noh, kas nad said päris aru, mis see tähendab, kui suur vastutus see on, aga nad vähemalt ütlesid jess ja nii ta läks, et tegime vallale ettepaneku, mida me siin teha tahame. Kõik, mis te siin näete on ju laste oma kätega tehtud. Vanemad natuke aitasid. Elvas on muidugi olnud häid ettevõtjaid, kes seda ideed on toetanud,“ kõneleb Priit.

Kogukonnaks nimetab kogu ettevõtmist Priit jugelt ja kindlalt. „See pole ju ainult laste kogukond, see on tegelikult Elva kogukond, kuhu kuulub väga erinevaid inimesi, sest ka lapsevanemad on kaasatud,  kaasa mõtlejad on vallast, on koolidest, nii et see on nagu kogukonna ettevõtmine laste heaks,“ kinnitab Priit.

Lapsevanema ja kogukonna eestvedajana arvab Priit, et „Lohvik“ püüab laste heaks mitu kärbest ühe hoobiga. „Laps suudab tänu sellele teha paremini oma valikud. Nad käivad kõigepealt põhikoolis, siis peaksid valima gümnaasiumi, siis ülikooli, paljudel tegelikult ju praktilist kogemust sel ajal ei olegi ja mille alusel nad siis valikuid elus teevad, kasvõi erialavalikuid ehk mida minna edasi õppima.

„Lohvikus“ ei tee nad ainult ühte asja, et ole ainult müügimehed. Nad peavad olema kursis kõigega – kuidas majandatakse, kuidas ostakse, kuidas tehakse turundust, nad teevad filme, postitusi, saavad siin kogemuse kaasata teatud projektideks raha, näiteks oleme Hooandjat kasutanud jne. Siit saavad nad palju uusi kogemusi,“ on Priit kindel.

Kuidas on aga KÜSKi kogukonna eestvedaja stipendium Priidu tegevusele innistust ja hoogu andnud? Selle kohta ütleb ta tabavalt, et eks ta oleks ju ilma stipendiumita ka kõike samamoodi teinud. „Aga stipendium on andnud mulle võimaluse pühenduda sellele teadlikumalt, ennast harida. Ja teiselt poolt – kui oled maksumaksjalt saanud toetuse, siis see kohustab,“ ütleb Priit.

Priit Lavits läks sel aastal õppima Tartu Ülikooli kogukonna arendamise magistriõppesse. Ka see annab uusi mõtteid ja paneb oma ettevõtmisi paremini läbi kaaluma. „See on andnud „Lohvikule“ hoopis uue mõõtme, kuidas seda viia ka teiste kogukondadeni, et lastele ja noortele mõeldud ärilabori idee leviks üle vabariigi,” sõnab Priit.


  • Toetus: kogukonna eestvedaja stipendium 2023
  • Toetuse saaja: Priit Lavits
  • Piirkond: Tartumaa
  • Toetuse suurus: 5 000,00 €

Küsimusi küsis:

Priit Põiklik

kommunikatsioonijuht