Kui kaua peab vabaühendus olema tegutsenud ja millal asutatud, et toetusi taotleda?

Priit Põiklik
3. apr. 2024


Teisipäeval, 2. aprillil külastasid SA Kodanikuühiskonna Sihtkapitali (KÜSK) koordinaatorid Kose kultuurikeskust, et rääkida kodanikuühiskonda suunatud toetustest ja vajalikest kompetentsidest.

Kose kultuurikeskuse saali kogunes kümmekond inimest, kaugemad olid tulnud Viimist. Veebi vahendusel kuulas infot paarkümmend inimest. Valdavalt olid kokku tulnud vabaühenduste esindajad, kuid oli ka valla ja selle allasutuste inimesi.

Infopäeva eesmärk oli anda ülevaade KÜSKi taotlusvoorudest ja Euroopa Komisjoni inimõiguste teemalise CERV programmi võimalustest.

Kõige enam uuriti infopäeval selle kohta, kui kaua peab vabaühendus olema tegutsenud ja millal asutatud, et toetusi taotleda? Vastus ongi mitmetahuline, sest taotlusvoorud, mida KÜSK ise korraldab ja mille kohta infot vahendab (nagu CERV programm), on erinevate tingimustega.

  • Näiteks värskelt avatud nupukate lahenduste ehk NULA konkurss on mõeldud alustavatele vabaühendustele, kus loevad pigem inimeste koostöös tekkinud lahenduste nutikus, uudsus, mõju.
  • Samas on KÜSKi vabaühenduste arenguhüppe vooru (ei ole hetkel taotlemiseks avatud!) tingimustes kirjas, et taotlev vabaühendus peab olema vähemalt aasta tegutsenud.
  • Käimasolev kogukonna eestvedaja stipendiumi konkurss aga võimaldab taotlema tulla üldse ainult eraisikutel.
  • Euroopa Komisjoni CERV programm ei keskendu aga üldse vabaühenduse vanusele. Samas peab vabaühenduse aastakäive olema vähemalt 10% taotleva projekti kogueelarvest. Selle valemi kaudu hinnatakse taotleva organisatsiooni finantssuutlikkust.

Kose infopäeva sisustasid SA Kodanikuühiskonna Sihtkapitali kodanike, võrdõiguslikkuse, õiguste ja väärtuste programmi CERV koordinaatorid Marju Mäger ja Katre Tamm. Ruumide ja toitlustusega ning inimeste kokkukutsumisega abistas Kose Kultuurikeskus juhataja Kerli Sild.

KÜSKi taotlusvoorude info leiab kodulehelt siit. CERV programmiga saad eraldi tutvuda siin.

Infopäeva kokkuvõte pani kirja ja pilte tegi Priit Põiklik.

Marju Mäger

koordinaator

  • NULA inkubaatori koordineerimine;
  • kodanike, võrdõiguslikkuse, õiguste ja väärtuste programmi koordineerimine

Katre Tamm

koordinaator

  • kodanike, võrdõiguslikkuse, õiguste ja väärtuste programmi koordineerimine